Pigmentation

Jenis Jeragat Muka & Cara Mengenalinya | Klinik Pakar Kulit

Pengenalan

Hiperpigmentasi, biasanya dikenali sebagai bintik-bintik gelap pada kulit, menjejaskan berjuta-juta di seluruh dunia dan merupakan salah satu sebab utama untuk rundingan dermatologi. Ia muncul dalam pelbagai bentuk, masing-masing dengan sebab dan ciri yang berbeza yang memberi kesan kepada individu secara terus berdasarkan kecenderungan genetik, gaya hidup dan faktor persekitaran. 

Artikel ini akan membimbing anda melalui pelbagai jenis hiperpigmentasi muka, cara mengenal pastinya, dan pilihan rawatan lanjutan yang terdapat di Klinik Pakar Kulit Loh & Celine, memperkasakan anda untuk mengambil langkah pertama ke arah mencapai kulit yang lebih bersih dan berseri.

Jenis Hiperpigmentasi Muka

Melasma

Melasma dicirikan sebagai tompok gelap dan tidak teratur yang biasanya muncul di dahi, pipi dan dagu. Ia amat lazim di kalangan wanita, terutamanya semasa mengandung atau mereka yang menggunakan kontraseptif hormon, yang dikenali sebagai “pregnant mask”. Pendedahan kepada matahari boleh memburukkan lagi kesan melasma, menjadikan pemakaian perlindungan matahari sebagai bahagian penting dalam pencegahan dan rawatan. Menurut kajian, melasma menjejaskan antara 15-50% wanita hamil, menunjukkan keperluan untuk pendekatan penjagaan kulit yang disasarkan dalam demografi ini.

jeragat muka

Bintik matahari (Sunspot)

Tompok matahari, juga dikenali sebagai bintik hati, muncul disebabkan pendedahan kepada UV yang berpanjangan, muncul terutamanya pada muka dan tangan iaitu kawasan yang paling terdedah kepada matahari. Tidak seperti jeragat, yang boleh pudar, bintik matahari kekal malar dan boleh menjadi gelap dengan pendedahan matahari yang berterusan. Mencegah bintik matahari melibatkan pemakaian perlindungan matahari yang konsisten, termasuk penggunaan pelindung matahari SPF tinggi dan memakai topi dan pakaian pelindung apabila berada di luar rumah.

jeragat muka

Hiperpigmentasi Selepas Radang (PIH)

PIH berlaku selepas keradangan kulit ( seperti jerawat ) pulih, meninggalkan tompok gelap yang berbeza-beza dalam segi warna daripada merah jambu kepada merah, coklat atau hitam, bergantung pada tona kulit dan kedalaman perubahan warna. Ia sering dicetuskan oleh jerawat, ekzema, atau kecederaan. Menguruskan PIH melibatkan merawat keradangan yang mendalam dan menggunakan rawatan topikal untuk mencerahkan kawasan yang terjejas, penting bagi mereka yang mempunyai warna kulit yang lebih gelap di mana PIH lebih menonjol.

Diagnosis dan Rawatan di Klinik Loh & Celine

Di Klinik Pakar Kulit Loh & Celine, kami memahami bahawa rawatan hiperpigmentasi yang berjaya bermula dengan diagnosis yang tepat. Pendekatan kami termasuk pemeriksaan menyeluruh menggunakan pengimejan kulit berdefinisi tinggi untuk menilai kedalaman dan tahap pigmentasi. Bergantung pada diagnosis, pilihan rawatan mungkin termasuk agen topikal seperti hidrokuinon,tranexamic asid, AHA etc yang berkesan dalam mencerahkan bintik-bintik gelap, atau retinoids yang mempercepatkan proses penggantian sel.

 Untuk kes yang lebih teruk, kami menawarkan rawatan lanjut seperti pengelupasan kimia, yang mengeluarkan lapisan paling luar kulit, dan terapi PICO laser, yang menyasarkan pigmentasi yang berakar pada bahagian dalam tanpa merosakkan tisu sekeliling. 

Selain itu, jarum mikro digunakan untuk menggalakkan penghasilan kolagen dan boleh digabungkan dengan rawatan topikal untuk penyerapan yang dipertingkatkan. Setiap pelan rawatan disesuaikan berdasarkan jenis kulit individu dan keadaan pigmentasi, memastikan hasil yang optimum.

Soalan Lazim (FAQ)

Kesimpulan

Memahami dan merawat hiperpigmentasi muka memerlukan pengetahuan pakar dan penjagaan yang tepat dan semua ini terkandung di Klinik Pakar Kulit Loh & Celine dalam menyediakan aspek amalan dermatologi  yang berkualiti. Dengan mengenal pasti jenis hiperpigmentasi yang anda alami dan mengamalkan strategi rawatan yang sesuai, kami bukan sahaja boleh memperbaiki penampilan kulit anda tetapi juga meningkatkan keyakinan dan kualiti hidup anda. Jika anda bergelut dengan bintik-bintik gelap, warna kulit tidak sekata, atau bentuk hiperpigmentasi lain, jangan teragak-agak untuk menghubungi kami untuk berunding. Biar kami membantu anda memulihkan kecantikan semula jadi kulit anda dengan rawatan yang berkesan dan disokong kaedah saintifik yang menawarkan hasil yang nyata. Kunjungi klinik hari ini, dan mulakan langkah pertama ke arah kulit yang lebih cerah dan sekata. Kulit anda berhak mendapat penjagaan terbaik, dan kami sedia menyediakannya.